"We can not achieve our wildest dreams by remaining who we are"
Al heel lang speelde het idee door mijn hoofd om een blog te beginnen van mijn reisavonturen.
Reizen is een grote passie van mij en ik neem mijn herinneringen graag mee met me terug door ze vast te leggen op foto of film.

Als moeder van 3 en een hond in een niet standaard gezin vol humor en gekkigheid, maak je altijd wel wat mee.

Naast reizen, zijn we gek op cultuur en kunst en de wilde avonturen van onze hond Lola (My name is Lola).

Dus voor diegene die er al zolang naar verlangd hebben om mijn avonturen (en ook die van Lola) te lezen en foto's te zien: "A sparkle of Dani's world". Love Danielle

zondag 3 december 2017

China…..
mijn 1e dag.

Als de wind van verandering waait, bouwen sommige mensen muren en andere windmolens.

NI HOA

China..het land van de vele mysteries en mooie kleuren.



Een aantal jaar geleden had ik de geweldige kans om met KRASreizen een rondreis door China te maken. De reis begon in Beijing en eindigde in Shanghai, met als tussenstations Xi’an, Luoyang, Nanjing, Suzho en Hangzhou. De reis heeft een onvergetelijke herinnering in mijn geheugen geprint door het geweldige gezelschap waar ik mee reisde en de fantastische reisleider Hans Brand. Hans en zijn kennis over het land, de cultuur, de kunst en de geheime plekjes die niet veel mensen wisten, maakte dat je op plekken kwam die anderen niet gauw zouden zien. En dat is wat ik leuk vind!

Het eerste blog uit de serie over China start op dag 1, waarin we direct uit het vliegveld doorreden naar het Zomerpaleis in Beijing. Een handige set van de reisleider, want door meteen iets te doen kwamen we in het ritme van het tijdsverschil. Door de mooie kleuren en vormen, aangevuld door de mooie verhalen van reisleider Hans en onze gids Jacky, vergaten we onze jetlag en gingen op in de mooie omgeving en zijn mensen.



Het zomerpaleis van de Qing-keizers staat op de oevers van het Kunmingmeer, ten noordwesten van Beijing. 

Onder de bevolking staat het bekend als “Yiheyuan” ofwel Tuin van de Gecultiveerde Harmonie. Het complex bestaat hoofdzakelijk uit het Kunming-meer en Wanshouheuvel. Ter ere van de 60ste verjaardag zijn moeder in 1750, liet keizer Qianlong deze tuin aanleggen. Toen de keizer 40 jaar oud was en het met zijn land goed ging en de mensen in harmonie met elkaar leefden, wilde hij een plek creëren die aangenaam was en waarin hij zijn aspiraties kon uitdrukken. Hij koos voor een zomerpaleis, gelegen op de heuvel en bij het meer, met zalen, paviljoenen, torens, bruggen, tempels en een met mozaïeken versierde marmeren schip. Alle onderdelen waren in Harmonie met elkaar en vormden een prachtig stukje tuinlandschapkunst in de pittoreske Jiangnan-regio. 


Onder in het midden foto rechts: Vroeger had elke deur een steen zoals op de foto. Aan de steen en uitbeelding kon je zien wie er woonde; een legerofficier, een timmerman, een bakker of een keizer....

De tuin is 290 ha groot en er staan meer dan 3000 verschillende bouwwerken in. In de lente kun je de Perzikbloesems langs het pad om het Kunmingmeer ruiken en vol bewondering kun je kijken naar de oude erebogen in het licht van de zonsondergang. Het meer zit vol leven en zelfs in de regen zou vissen hier nog een genot zijn. In de zomer kun je bij de Jade Brug, die als een regenboog over het water staat, de lotusbloemen zien bloeien. Bij mooi weer zie je de bevolking schaken in de schaduw van de wilgen en onder begeleiding van citerklanken wordt er her en der gezongen. Als toerist wordt je opgezogen in de sfeer en het sprookje dat zich aan je oog openbaart. In de herfst maanden lijken de bruggen wel van zijde gemaakt en als de winter invalt ontstaat er een nieuw betoverend schouwspel. Het hele jaar door is de Berg van het Lange Leven imposant en indrukwekkend en ook de marmeren Zeventien Bogen-Brug, die zich over het blauwgroene meer uitstrekt,  is het waard om op te staan. De brug is 150 m lang, 544 spijlen en is versierd met gebeeldhouwde leeuwen, elk in een andere houding.



De intentie van de keizer was om de seizoenen uit te beelden in de tuin met 8 uitzichtpunten; in de zomer de lotusbloemen, treurwilgen in de herfst en sneeuw in de winter. Het water dat op de rotsen bij de Ke-de-visbrug en de Jadevioolkloof valt, zou het geluid van muziek moeten nabootsen.
Voor de leden van de keizerlijke familie van Qing-dynastie was het Zomerpaleis een ideale plek om zich terug te trekken en te genieten van het prachtige tuinlandschap en de unieke ligging.

Foto Rechts foto bovenin: het zomerpaleis had de eerste telefooncentrale in China.
De slaapkamer van de Cixi, keizerin-regentes.

Een stukje Chinese geschiedenis:
De laatste dynastieën van China, de Ming (1368-1644) en de Qing (1644-1911), sloten de keizerlijke traditie af om vervolgens een moeilijke entree te maken in de moderne wereld. De Ming en de Qing worden vaak in een adem genoemd, maar zijn fundamenteel toch anders.

De Stichter van de Ming dynastie wilde traditionele waarden en praktijken doen herleven en versterken, daarom werden buitenlandse contacten ontmoedigd. Een ander belangrijk doel was de noordelijke grens te verdedigen van een mogelijk nieuwe invasie. Met deze voornemens werd Ming China de welvarendste en dichtbevolkte samenleving ter wereld. In de 15e en 16e eeuw was er een bloeiende particuliere en illegale handel toen er vanuit het buitenland veel vraag was naar Chinese zijde en Chinees porselein. De economie ging goed, er ontstonden rijke stadscentra, vooral bij de benedenloop van Janktsekiang, waar de Ming-elite een zeer verfijnde en luxe levensstijl ontwikkelde.


Echter in begin 17eeuw door een corrupte regering en het negeren van de problemen op het platteland, kwamen er opstanden en werd de Ming-keizer afgezet. En als druppel olie op het vuur kwam er een invasie van Mantsjoe-troepen van achter de Chinese Muur en de bezetting van Peking, waar een nieuwe dynastie werd uitgeroepen door de overwinnaars.

Het Qing-keizerrijk vond dat het eeuwenoude conflict tussen de materieel rijke landbouwbevolking van China en de militair machtige volkeren van het uitgestrekte Aziatische kerngebied, moest worden opgelost. Zo deden ze dat ook, waarin de Mantsjoes hun plekje in het Hemels Mandaat van China opeisten en zichzelf zagen als stichters van de orde. Ook al waren ze niet met veel, het lukt hen om een stabiele orde te creëren, die China ruim tweeënhalve eeuw regeerde. Hun nieuwe staat kreeg de naam Qing (zuiver of niet corrupt), een tegengif tegen alles wat verkeerd was in China. Door goed te kijken en te leren van hun voorgangers ontwikkelde zij een besturingssysteem die goed bij diverse etnische groepen paste.  Echter doordat ze zich meer op binnenlandse zaken storten dan op de zee , werd hun handelsbalans gekeerd en ondermijnden oorlogen met de westerse machten en vernederende ongelijke verdragen de Qing-soevereiniteit. Ze hielden het nog even vol tot eind 19e eeuw , maar toen was wel duidelijk dat de traditionele waarden en de Qing-instellingen niet meer bij de moderne wereld paste. In 1911 werd de Qing-dynastie omvergeworpen.


Zoals alle toeristen, kwamen wij ook het zomerpaleis binnen via de Oostpoort. Als je binnen komt zie je de prachtige gebouwen van het vroegere keizerlijk hof, zoals het theater in de Tuin van de Deugd en Harmonie en de privévertrekken van keizerin-regentes Cixi en keizer Guangxu.


In de Hal van liefdadigheid en lang leven, hield in haar laatste regeringsfase keizerin-regentes Cixi audiëntie voor buitenlandse diplomaten en handelde ze haar staatszaken af.  In het gebouw zijn de meeste meubels van rond de 19e eeuw te zien, zo ook de verfijnde schermen van rood sandelhout met daarin beschermende draken gesneden. In elk van de 226 glazen panelen is een Chinees karakter gegraveerd dat Lang Leven betekent. In de beginjaren van de regering van keizer guangxa zat Cixi achter het scherm en gaf hem advies. Later stopte ze met dit spelletje en nam zelf plaats op de troon. De hal van het gebouw ontleent zijn naam van een uitspraak van Confucious : “Hij die met liefdadigheid regeert, zal lang leven”. In het voorhof staat een groot bronzen beeld van “Kylin”, een fabeldier met drakenkop, leeuwenstaart en hertengewei. Het zou bescherming bieden tegen brand.



Het privétheater van de Keizerin-regentes werd in 1894 gebouwd ter ere van haar 60ste verjaardag. De Tuin van Deugd en Harmonie staat ten noorden van de Hal van Liefdadigheid en Lang leven en het podium is een enorm bouwwerk van 3 lagen die 21 meter hoog en 27 breed is. In de vloeren en plafonds zijn lieren en luiken gemaakt voor bijzondere effecten en onder het podium zijn vijvers aangelegd om de akoestiek te verbeteren. Cixi, keizerin-regentes, was een groot liefhebber van de Pekingopera en bekijk vanuit een gebeeldhouwde stoel in de Hal van de Gevoede Vreugde naar de voorstellingen.

In de Hal van Vreugde en Lang Leven kun je persoonlijke bezittingen zien van de keizerin-regentes Cixi, want dit was haar residentie van 1889-1908. Het ligt aan het meer  en diende als slaapkamer, kleedkamer, eetzaal en ontvangstruimte. De centrale kroonluchter heeft Cixi laten importeren uit Duitsland en bevatte de eerste elektrische lampen in China.





Het paleis van Keizer Guangxu en zijn gade heet de Hal van Jade Golfjes. Het was in deze hal waar hij in 1898  samen met zijn hervormingsgezinde adviseurs de decreten voorbereidde die China moesten moderniseren en internationaal aanzien moesten geven. Ze noemden zichzelf de Honderddagenbeweging, die abrupt eindigde toen Cixi ontdekte wat er gaande was. Zes adviseurs werden zonder verdere omhaal onthoofd en de keizer kreeg huisarrest voor de laatste 10 jaar van zijn leven. Om te zorgen dat hij niet kon ontsnappen, werden de achteringangen verzegeld en een muur gebouwd om zijn paviljoen.  In de hal kun je een goede indruk krijgen wat zijn gefnuikte ambities waren en zelfs zijn prachtige rozenhouten bureau waarvan de glazen bovenkant is beschilderd met landschappen in een mengeling van Aziatische en westerse stijlen is bewaard gebleven.
Cixi dankte haar macht achter de troon grotendeels aan het feit dat zij de enige concubines van keizer Xianfeng was, die hem een zoon als erfgenaam schonk. Toen keizer Xianfeng in 1861 stierf was zijn zoon 5 jaar oud. Cixi werd tot regentes benoemd en door handig politiek manouveren, het uitschakelen van neef Guangxu en een zekere meedogenloosheid, lukte het haar om de macht vast te houden tot haar dood in 1908. Wel word ze in verband gebracht met de corruptie en de neergang van de Qingdynastie.


Aan de voet van de Langlevenheuvel is het overdekte looppad Lange gang , die maar liefst 728 meter lang is. Het is een streling voor je oog om alle schilderen te bekijken op elk kozijn, elke kruisbalk en elk plafond. En tegelijkertijd kun je af en toe even stil staan om van de schoonheid van de landschappen, de mythologische scénes, de flora&fauna te genieten met een klein windbriesje door je haren.

Foto links: de marmeren boot.
Eerder schreef ik een serie blogs over Genghis Khan. Yelu Chucai (1189-1243), eerste minister van de Mongoolse leider Dzjengis Khan, en zijn zoon Yelu Zhu (1230-1285) liggen begraven in een paviljoen aan het Kunmingmeer. Zo zie je maar weer hoe klein de wereld is. Toen ik daar liep, was ik me nog niet zo bewust van de geschiedenis van China en door naar een tentoonstelling te gaan in het Militairmuseum in Soest veranderde dat. Het maakt je nieuwsgierig naar meer en het verlangen om nog een keer richting China terug te keren vanuit een heel ander oogpunt is aangewakkerd.

Als tegenhanger van de Langlevenheuvel is het Kunmingmeer ontworpen, die meer dan ¾ van het perceel beslaat. Er zijn 3 dijken aangelegd om het geheel in 3 eenheden te kunnen onderverdelen, ieder met een kunstmatig eiland. De prachtige marmeren stoomraderboot (qingyanfang) die Cixi in 1893 liet bouwen, ligt ten westen van de Langlevenheuvel, waar je zo naartoe loopt onder de Lange gang of het wandelpad langs het kunmingmeer. Hier vind je ook de opstapplaats voor de houtenrondvaartboten in Chinese stijl, die je over het Kunmingmeer varen.


Foto links en onder:  Het voorhof va de hal van liefdadigheid en lang leven. Op de dag dat wij er waren kwam er hoog bezoek van de minister van Binnelandse zaken...de bevolking stond met trots te wachten om een glimp op te vangen.

De Zeventienbogenbrug,
met pilasters waarop 544 stenen leeuwen elk anders, vind je ten zuiden van de Hal van Liefdadigheid en Lang Leven. De brug wordt bewaakt door een bronzen os (symbool ter bescherming van overstroming) en als je de brug overgaat kom je op het Zuidermeereiland. Dit is een prachtige plek met pijnbomen en cipressen en een oase van rust om doorheen te lopen. De keizers kwamen hier om in de Drakenkoningtempel de goden te vereren.
Zo kan ik elke plek beschrijven die te zien en te ruiken is in het Zomerpaleis, maar beter is het te genieten van de foto’s en wat zij jou willen vertellen. Of nog beter ga ook een keer met KRASreizen naar China en laat je betoveren door dit prachtige land vol tradities en kleuren. Je zult er geen spijt van krijgen, maar een mooie herinnering erbij.


Zo vertrok ik met een camera vol met prachtige kleuren en een hoofd vol indrukken terug naar ons hotel, waar we gezellig met zijn allen wat aten en gingen dromen over al dat moois wat we hadden gezien.

Tot de volgende keer bij het vervolg van de serie China….mijn 2e dag. Tot dan!

Het altijd verrassende verkeer van Beijing.

Als je troebel water met rust laat, word het vanzelf helder.

Zajian
Love Danielle

** klik op de foto om hem beter te kunnen bekijken.

Bronnen: 100 mooiste schatten van China, China door Dr. John Makeham, China door Edward L. Shaughnessy, Hedendaags China door Zhang Yao & Bu Yi en eigen materiaal.


Wil je ook naar China? Kijk op : https://www.kras.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten