"We can not achieve our wildest dreams by remaining who we are"
Al heel lang speelde het idee door mijn hoofd om een blog te beginnen van mijn reisavonturen.
Reizen is een grote passie van mij en ik neem mijn herinneringen graag mee met me terug door ze vast te leggen op foto of film.

Als moeder van 3 en een hond in een niet standaard gezin vol humor en gekkigheid, maak je altijd wel wat mee.

Naast reizen, zijn we gek op cultuur en kunst en de wilde avonturen van onze hond Lola (My name is Lola).

Dus voor diegene die er al zolang naar verlangd hebben om mijn avonturen (en ook die van Lola) te lezen en foto's te zien: "A sparkle of Dani's world". Love Danielle

zondag 3 september 2017

Racisme is iets wat je leert,
Je wordt er niet mee geboren…
Stop de haat en start de liefde!
Auschwitz Part 8.
                                                       

Er kwam een trein aan geschokt, remde en stond stil. Er kwamen mensen met ‘vol voedsel’ gezichten te voorschijn: ‘wat zal er nu gebeuren?’ De mensen stapten uit, bevelen klonken. Dit was de eerste aanraking met Auschwitz.




 Wat gebeurde er na de bevelen? De mensen moesten zich in twee groepen verdelen. Een linker en een rechter groep. Je dacht dat de sterksten eruit werden gepikt om te werken. Dat klopt. Maar de andere mensen dan? De zwakken, oude, jonge, moeders en kinderen? Deze waren niet geschikt om te werken en meestal gelijk ter dood gebracht. Hooguit 20% van de nieuwkomers bleef in leven. Na de selecties werden de mensen die ter dood geoordeeld waren naar een zogenaamd ‘doucheruimte’ geleid. Om jezelf op te frissen na de reis. De reis werd geëindigd: de dood werd bevonden in de gaskamer. Na de selecties werden de mensen die gingen werken een nummer. De bezittingen werden afgepakt, ook je trouwring. Je werd helemaal kaal geschoren en je moest je gaan wassen met té koud water of té warm water. Dit deden de Duitsers expres. Hierna kreeg je gevangeniskleding, meestal te groot en je nummer werd in de linkerarm getatoeëerd. Zo was het registreerden van doden gemakkelijk. Als je voor 1943 in Auschwitz aan kwam werd er een foto van je gemaakt en opgenomen in het archief boek. Daarna kwam het appél. En dan kwam er een quarantaineperiode. 


Wat hield een quarantaineperiode in? Mensen die in Auschwitz aankwamen moesten vier weken in de quarantaineperiode, waarin zij gedwongen op een afgezonderde plek verbleven. Zogenaamd omdat de nazi’s wilden voorkomen dat de nieuwe gevangenen infectieziekten in kamp zouden verspreiden. Maar werkelijkheid wilden de nazi’s zeggen dat zij de macht hadden en hoe zij zich moesten gedragen.. De gevangenen werden dan ook vaak vernederd door de SS.  Je was geen mens meer maar een nummer, want hun naam deed er niks meer toe en je had nergens recht op.. Als iemand een fout maakte of niet snel genoeg iets deed, sloegen ze er op los. Soms tot de dood aan toe. Je moest door de modder rollen en dan weer dansen. Of  ze moesten uren in appél staan en moesten in het Duits geschreeuwde bevelen gehoorzamen, of ze het konden verstaan of niet.  Je zal er toch maar van genieten als SS-er.

‘’Daarna moesten ze alsof het nog niet genoeg was, het door de zon verbrande gras op het exercitieterrein met hun tanden uittrekken, als koeien in een weiland. De kapo’s slaan dubbel van het lachen.’’ ( Tielke, Thilo Een liefde in Auschwitz (Amsterdam 2002))



Na deze quarantaineperiode (als je hem overleefde) werkte je als dwangarbeider in het kamp van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat of nog langer.


Als je terugloopt van het achterste gedeelte van het kamp (gaskamers) naar de vrouwelijke barakken, voel je een somberheid over je heen dalen. Het is nat, koud en het is één grote modderpoel. Niks, maar dan ook niks weerkaatst een sparkle van vrolijkheid uit. Nergens staan borden met een omschrijving met wat je aanschouwt of een bewegwijzering hoe je zou kunnen lopen. Alleen de grote kaarten bij de ingang van het vrouwen gedeelte geven je enig idee waar je je bevindt. Een groep jongeren verschijnt plots tussen de barakken en onze nieuwsgierigheid is gewekt…zou daar iets te zien zijn? Wij willen zo’n barak wel van binnen zien. Na een modderig avontuur vol gegil en gelach van het glipperen in de modder, ontdekken wij een barak met een open deur. We gaan er naar binnen..ahhh lekker droog en dan realiseren we ons dat we er midden in staan.



De barak is kaal, nergens verhalen hoe het leven er was, hoe mensen sliepen en samen leefden onder één dak…. Alleen een kille kale werkelijkheid met stapelbedden en een verlaten kachel. Het oogt meer als een stal dan een leefruimte.

De barak telt zeventien ramen die in die tijd met luiken waren afgesloten. In het dak zitten twee ventilatiegaten die voor de nodige luchtverversing moest zorgen, want de deuren moesten altijd gesloten blijven. Deze barak heeft een betonnen vloer, is 5,80 meter hoog, in de lengte 36,25 meter en in de breedte 11,40 meter.
Er zijn 4 rijen met “stapelbedden” van 3 hoog waar je minstens met 9 mensen in sliep. Vaak waren er zo’n 744 gevangenen per barak…OVERVOL!! 
De sanitaire voorzieningen in de barak waren ver beneden alle niveau van hygiëne en een bakermat van infecties en bacteriën. Er heerste veel tyfus, cholera en dysenterie in het kamp en nog maar niet te spreken over de luis en vlooien.


De barak stond onder leiding van de blockalteste, die moest zorgen voor de verdeling van het voedsel binnen zijn/haar barak. Zij hadden een apart vertrek in de barak en genoten een bevoorrechte positie. De blockaltesten stonden op hun buurt weer onder toezicht van de kapo’s. Het was een ware maffiapraktijk. Voedsel werd niet eerlijk verdeeld en intimidatie en machtsmisbruik waren aan de orde van de dag.

Door de extreme honger waren de vrouwen tot veel bereid om voedsel te bemachtigen. Van prostitutie voor de Duitse bordelen in het kamp tot seks met een mannelijke gevangene voor een aardappel. Alles om maar van het verlangende gevoel naar voedsel af te komen…het heet overleven






In birkenau werd een vrouw met een vol en weelderig figuur als het toppunt van vrouwelijke schoonheid beschouwd. De mannelijke gevangenen, zelf niet meer dan wandelende geraamten, vonden broodmagere lijven en ingevallen wangen afstotelijk. Hoe ironisch met de tijd van nu dat als je geen wandelend lijk of maatje 34/36 bent, als afzichtig wordt bekeken. Het wordt tijd dat we elkaar gaan accepteren zoals we zijn en iedereen lief en mooi is zoals hij/zij is.

                                                                   
In de koude winter vormen in de onderverwarmde barakken door het zweet en de adem van de vrouwen zich ijspegels en zilverachtige spijlen aan het plafond van de barak. Als ’s avonds de lichten uitgaan lijken ze net schitterende kroonluchters…hoe je in een hel toch kunt genieten van de kleine dingen!

Het volledig ontbreken van enige vorm van respect voor de joodse medemens was synoniem voor Birkenau, ze stonden onder aan de hiërarchische ladder. Ze werden met minder respect behandeld dan dieren. In Birkenau leefden de joden als ongedierte. Als je verhalen leest over het kamp lijkt het kampleven onwerkelijk en ongestructureerd, maar gaandeweg wordt toch iets van een patroon zichtbaar. De vraag waarom? Als alle joden toch moeten sterven, waarom dan toch met zoveel geweld, waarom met zoveel vernedering en sadisme?

Daar was een duidelijke reden voor: het doel van de kamporde was het dehumaniseren van de gevangenen. De geest van de gevangenen moest gebroken worden, te beginnen met het ontnemen van elke vorm van menselijke waardigheid. Door de Joden aan alle mogelijke ontberingen bloot te stellen en ze te laten leven in smerigheid was het makkelijker voor de SS-ers om hun taken uit te voeren. Immers, de vieze, zieke en uitgemergelde gevangenen waren zichtbaar üntermenschen. Het bewijs was geleverd. De commandant van vernietigingskamp Treblinka, Franz Stangl gaf het ook toe: “het conditioneerde de soldaten die het beleid moesten uitvoeren”.

Eventuele kameraadschap of verbroedering tussen gevangenen en mogelijk verzet moesten op voorhand onmogelijk worden gemaakt. Het doel van de concentratie- en vernietigingskampen was ook het voorzien in slavenarbeid en de uiteindelijke vernietiging van een gehele bevolkingsgroep. Een van de methoden om deze gewenste totale vernedering te bereiken was het bewust en stelselmatig blootstellen aan vuil, smerigheid, uitwerpselen, geweld, ontberingen, ziekte en terreur. De macht van de SS-ers was onbeperkt en ze beschikten over het lot van leven en dood. Wat kon een gevangene hiertegenover stellen? Niet veel. Om de menselijke waardigheid te behouden en als verzet tegen het kampterreur hadden de gevangenen slecht een middel: de strijd tegen vuil en de zorg voor persoonlijke hygiëne. Alleen daarmee kon waardigheid worden gewaarborgd. Zodra de gevangene de strijd voor behoud van persoonlijke hygiëne opgaf, was hij ten dode opgeschreven.  Degenen die zich verwaarloosden waren verloren, degenen die er goed, schoon en krachtig uitzagen hadden respect en hadden een grotere overlevingskans.  

Dagelijks leven in een kamp.

's Morgens om 5 of 6 uur werden de gevangenen gewekt, waarna zij zich moesten wassen en aankleden om klaar te zijn voor het appel.
Daarna werden zij in hun werkploegen ingedeeld en werd er afgemarcheerd richting werkplaats. Voor sommige commando's was dit een wandeling van meer dan een uur.
Dan begon het werk, onder toeziend oog van gewapende bewakers.
Altijd was er wel iemand die gestraft werd omdat hij niet hard genoeg werkte, of gewoon omdat hij naar zijn bewaker gekeken had terwijl deze in een slechte bui was. 
Elke straf was anders, en kon alleen maar ontsproten zijn uit het sadistische brein van de "Übermensch". 
Een veel toegepaste straf was die van het boomhangen. 
Het principe was dat een man zijn handen op zijn rug werden samengebonden en zo aan een boom of een haak werden gehangen. 
Velen die de straf ondergingen kunnen tot de dag vandaag hun bovenste ledematen niet meer voor de volle 100% gebruiken. 


Wie eerlijk is in het leven,
Zal misschien weinig vrienden hebben,
Maar zal wel de juiste vrienden hebben.


LOVE DANIELLE

** Morgen verschijnt het laatste deel van de serie Auschwitz en zal ik een nieuwe serie gaan schrijven over ...CHINA en de rondreis die ik daar heb gemaakt.
Auschwitz Part 9 zal je meenemen in het lot van de zwangere vrouw in het kamp.

Klik op de foto om hem beter te kunnen bekijken!

Ben je na het lezen van mijn blog geïnteresseerd geraakt in het museum, bezoek de website: http://auschwitz.org/en/














































Geen opmerkingen:

Een reactie posten