"We can not achieve our wildest dreams by remaining who we are"
Al heel lang speelde het idee door mijn hoofd om een blog te beginnen van mijn reisavonturen.
Reizen is een grote passie van mij en ik neem mijn herinneringen graag mee met me terug door ze vast te leggen op foto of film.

Als moeder van 3 en een hond in een niet standaard gezin vol humor en gekkigheid, maak je altijd wel wat mee.

Naast reizen, zijn we gek op cultuur en kunst en de wilde avonturen van onze hond Lola (My name is Lola).

Dus voor diegene die er al zolang naar verlangd hebben om mijn avonturen (en ook die van Lola) te lezen en foto's te zien: "A sparkle of Dani's world". Love Danielle

maandag 4 september 2017

Twinkle Twinkle Little Star…..
Do you know how Loved You Are?

“we leefden voor het verzet en we verzetten ons om te leven.” 

Auschwitz Part 9.

Na uren te hebben rondgelopen, koud tot op het bot, onder de modder en sokken waar geen droge draad meer in zat doemde er een verlaten houten barak voor ons op. Ik vroeg me af waarom er ver van de rest deze toch anders uitziende barak op een heuveltje stond. Ik zag een piepklein  bordje en hoopte dat ik naar binnen kon …helaas. Het kleine bordje vermeldde dat dit het ziekenhuis was waar de zwangere vrouwen bevielen van hun baby. En dat was het!! 
Mijn gehele tijd in het kamp bleef ik mij afvragen waarom er zoveel wordt verzwegen,  terwijl het zo belangrijk is dat ook deze verhalen de rest van de wereld bereiken. Op die vraag heb ik nog steeds geen antwoord gevonden.


De houten barak waar alle gevangen vrouwen bevielen van hun Baby staat ver van de “leef”barakken af. Tot in 1943 werd de pasgeboren baby verzopen in een emmer water en aan de ratten gevoerd bij de vuilnis. Dit werd gedaan door een Duitse vroedvrouw, die in het kamp zat vanwege kindermoord, en haar assistent. Tenslotte wilde Hitler niet dat er nog meer niet-arische kinderen op de wereld kwamen. Als de pasbevallen vrouwen nog konden werken, mochten ze terug naar de barak anders linearecta naar de gaskamer. De ratten die zich te goed deden aan de baby’s waren soms net zo groot als katten.

Op 17 april 1943 komt Stanislawa Leszcynska (Pools) in het strafkamp van Auschwitsz terecht en door het meesmokkelen van haar vroedvrouwdiploma in een tube tandpasta, kan zij door een vrijgekomen plek aan het werk in de barak. Onder haar begeleiding komen meer dan 3000 baby’s ter wereld en worden er door zuster Klara en zuster Phani (de officiele vroedvrouwen van het kamp) 1500 baby”s vermoord,  verzopen of met een injectie pethal. Er sterven nog eens 1500 baby’s door de kou en gebrek aan eten. De baby’s met blauwe ogen worden onder gebracht in Duitse gezinnen om “Duits”te worden. Slechts 30 baby’s weten het kamp te overleven en bij hun moeders te blijven.

Stanislawa Leszcynska vecht voor de moeders en hun pasgeboren baby’s en helpt hen hun baby te verstoppen als dit kon. De orders van dokter Megele waren de baby’s direct na de geboorte te doden, maar ze had Megele geweigerd zijn order uit te voeren en had zich beroep op de Eed van Hippociates. Maar Stanislawa Leszcynska had niet altijd dienst en in het ziekenhuis ontbreekt het aan van alles. Er zijn geen ontsmettingsmiddelen, geen doeken om de baby’s in te wikkelen en op wat aspirine na is er geen medicatie. Ze moet met een schaar en een emmer met koud water, waar ze 20 minuten voor moet lopen, de bevallingen uitvoeren. Het kamp zit vol met ongedierte en door gebrek aan hygiëne zijn er veel infectie ziektes. Wonder boven wonder overleven alle moeders en baby’s dit.

“In de duisternis van het kamp koos zij voor licht van het leven”

En waren er vele keuzes te maken in het kamp, terwijl het eigenlijk geen keuze was.
Pasgeboren baby’s werden door medegevangene vermoord om de moeder te behoeden voor de gaskamers, een zoon moet kiezen tussen eten of het leven van zijn vader, een moeder moet kiezen welk kind mag blijven leven, een moeder moet kiezen tussen het afstaan van haar kind  of meegaan naar de gaskamers, een man kiest voor een rustige weg naar de gaskamers boven een mishandeling met de dood tot gevolg, een gevangene moet kiezen tussen smerig en weinig eten of hygiëne, een gevangene moet kiezen tussen het werken in het Sonderkommando dat de gaskamers en crematoria bemande of de directe dood. Kortom, de gevangenen moesten kiezen tussen de ene vorm van onwaardig leven en de andere vorm van onwaardig leven.

Before you jugde me
Make sure you’re perfect


Na het houten ziekenhuis van de buitenkant te hebben bekeken en niks van de binnenkant te hebben kunnen ontdekken, besloten we aan ons laatste gedeelte te beginnen …het mannenkamp.
Het mannenkamp ligt tegenover het vrouwenkamp en is gescheiden door de spoorlijn en een weg.
Er staan nog een aantal houten barakken en voor de rest zijn het stenen ruïnes . Desalniettemin maakt de grootsheid van het terrein, de ijzige stilte en de treurigheid die het uitstraalt wel iets in je los. Het is geen plek waar je gezellig een nachtje wilt slapen.

Helaas is er maar 1 houten barak opengesteld voor publiek. Het is moeilijk voor te stellen hoe het leven was voor de gevangenen in deze barakken, want ze zijn gestript tot minimum en beeldvorming kun je alleen krijgen door een foto die er staat en de gids die het voor je invult. Ontbeerlijk moet het zijn geweest als een stuk vee in een koude stal, in de winter steenkoud en in de zomer snikheet. Je aan niemand hechten, want elke avond kon je een andere medebewoner hebben en was de ander verdwenen zonder dat je daar afscheid van had kunnen nemen. Geen tijd om ergens om te rouwen, maar gewoonweg elke dag overleven..voor wat?

Omdat het hoofdkamp uit zijn voegen barst, wordt Birkenau in gebruik genomen voordat de noodzakelijke basisvoorzieningen klaar zijn. De gemetselde barakken verrijzen zonder fundering op de moerassige grond. De vloer bestaat uit aangestampte aarde die als je erover loopt in een modderpoel verandert. In de stapelbedden slapen de gevangenen op vochtig stro. Op een “slaapetage” delen soms 8 mensen de brits. Om  sneller te gaan kiest Höss voor houten prefabstallen. De stallen zijn normaal bestemd voor 52 paarden, met enkele kleine aanpassingen worden het houten slaapbarakken voor 1000 gevangenen. Het enige verwarmingssysteem bestaat uit rookafvoerkanalen die door het midden van de barakken lopen.



Het mannenkamp hebben we vrij snel bekeken, want veel is er niet te zien. En eigenlijk waren we ook wel een beetje murf na een dag vol Auschwitz impressies. Tijd om met de pendelbus naar de auto te gaan en terug naar ons hotel die 5 minuten van het kamp aflag. Tijd voor elkaar om onder het genot van wat warms en lekkers de indrukken te bespreken en een plekje te geven. En op zo’n moment voel je je heel rijk met je gezin om je heen en de liefde voor elkaar…..Leven in vrijheid!


Glimlach

Ik vond een glimlach
op de straat
en
nam die mee
naar binnen

was zo verrast
hoe leuk dat staat
ging er
gelijk
van glimmen



Love Danielle

** En zo kwam er een einde aan de serie van Auschwitz. Sommige vonden het te heftig om te lezen en anderen vonden het heel interessant. Dat is de vrijheid van dit blog..doe ermee wat je wilt.
De volgende serie die er zal verschijnen op dit blog is over mijn reis door China. Ik hoop over enkele weken de eerste blog te kunnen plaatsen en jullie kennis te laten maken met de fascinerende cultuur en de mooie kleuren die je netvlies bereiken als je rondreist in China.

Klik op de foto als je hem beter wilt bekijken!

Ben je na het lezen van mijn blog geïnteresseerd geraakt in het museum, bezoek de website: http://auschwitz.org/en/








































Geen opmerkingen:

Een reactie posten