"We can not achieve our wildest dreams by remaining who we are"
Al heel lang speelde het idee door mijn hoofd om een blog te beginnen van mijn reisavonturen.
Reizen is een grote passie van mij en ik neem mijn herinneringen graag mee met me terug door ze vast te leggen op foto of film.

Als moeder van 3 en een hond in een niet standaard gezin vol humor en gekkigheid, maak je altijd wel wat mee.

Naast reizen, zijn we gek op cultuur en kunst en de wilde avonturen van onze hond Lola (My name is Lola).

Dus voor diegene die er al zolang naar verlangd hebben om mijn avonturen (en ook die van Lola) te lezen en foto's te zien: "A sparkle of Dani's world". Love Danielle

vrijdag 3 november 2017

Genghis Khan Deel 2.


Stroop je mouwen eens naar beneden
(het is al bijna weekend)


Genghis Khan was een tentoonstelling die ik bezocht in april 2017 in het Militair museum in Soest. Een prachtige tentoonstelling over een Mongoolse legenda die je meeneemt in zijn wereld en hoe hij is geworden wie hij was. Helaas is de tentoonstelling niet meer te zien in het museum, maar het positieve daarvan is dat ik extra veel fotomateriaal van de tentoonstelling kan laten zien in mijn blog. Hierdoor krijg je een completer beeld van deze legenda. Vandaag kun je Deel 2 van deze tentoonstelling lezen en zien.
Het vertelt over de cultuur van Mongolië, maar vooral hoe Genghis Khan zich verder ontwikkelde tot een superieur leider met slimme strategieën. Een prachtig volk met een prachtige cultuur. Ik wens jullie weer veel lees plezier en alvast een fijn weekend.

 

 21 jaar oud.

Termüjins beste vriend Jamuka wilde graag stamhoofd worden. Termüjin had zijn zo eigen ambities. Hun rivaliserende aspiraties zouden hen uiteendrijven. Met de steun van de Ong Khan begon Termüjin  de stammen van de steppen achter zich te scharen. Er volgden vele jaren va oorlogvoering, gevechten en bloedverlies, waarbij Termüjin tegen Jamuka streed om de heerschappij over de steppen te veroveren.


Communiceer
De mongolen konden door uitstekende communicatie over lange afstanden als een gecoördineerde eenheid voortbewegen. Ze hielden contact met elkaar door middel van vlaggen, signalen, fakkels en boodschappers. Hierdoor konden ze ingewikkelde formaties toepassen en gescheiden opmarcheren voordat ze als een verenigde legermacht samenkwamen en de vijand aanvielen.

 

Planning en coördinatie.

Elke door Genghis Khan geleide veldtocht was tot in de puntjes gepland. Aanvallen werden volgens een nauwgezet tijdschema uitgevoerd. Formaties, marsroutes en timing – alles was van tevoren uitgedacht. De planning van de Mongolen was zo doeltreffend dat ze zonder kaarten over enorme afstanden hun weg konden vinden. 

Speciale strijdkrachten.

 

Fluitende pijlpunten van ijzer en been 907-1125 (Liao-dynastie)
Rechts onder in de foto: Fluitende pijlpunten waren pijlpunten met gaatjes, waardoor ze een fluitend geluid maakten als ze door de lucht vlogen. Ze werden niet alleen gebruikt als langeafstandswapen, maar ook om signalen mee te sturen of instructies te communiceren tijdens de jacht of een veldslag. Ook werden ze gebruikt om de wijand af te weren.

Bulu, jachtgereedschap van koper en hout 1644-1911 (Qing-dynastie)
Rechts midden buiten op de foto: Bulu’s behoren tot de eerste jachtgereedschappen die door de Mongolen werden gebruikt. Ze werden niet alleen voor de jacht gebruikt, maat ook voor veehouderij en spelletjes. De bulu had verschillende functies, afhankelijk van de vorm. Deze bulu, die in 2005 is opgegraven, werd waarschijnlijk gebruikt tijdens het paardrijden.

Houten booghouder 907-1125 (Liao-dynastie)
Links voor in de foto: De Mongolen vervoerden hun bogen in een draagbare houder die aan het paard kon worden vastgemaakt van cipresserhout en is versierd met een wolkenpatroon. Het was speciaal gemaakt om een boog in te bewaren, maar  zo nodig konden ook de pijlen erin.

IJzeren pijlpunten 907-1125 (Liao-dynastie)
Rechts onder boven de fluitende pijlpunten in de foto: Mongoolse pijlen bestonden uit de volgende drie onderdelen: een schacht, een uiteinde met veer (de bevedering) en een pijlpunt. In combinatie konden deze drie onderdelen worden afgeschoten met een boog, waardoor een dodelijk afstandswapen ontstond dat, indien vaardig en accuraat gebruikt, over lange afstanden kon doden.

IJzeren zwaard 907-1125 (Liao-dynastie)
Boven in de foto: De Mongolen waren vooral ervaren bereden boogschutters, maar ze droegen ook wapens bij zich voor man-tegen-man gevechten. Nomadische krijgers trachtten hun tegenstander altijd uit te schakelen of te doden met hun composietboog met pijlen. Als het nodig was, konden ze daarna met een zwaard de klus verder klaren.

Vergulde koperen kruisboogmechanismen zoals die door de Khitan werden gebruikt 907-1125 (Liao-dynastie)
Rechts in het midden aan de zijkant van de foto: De kruisboog was een krachtig afstandswapen dat in het ouder China werd gebruikt. Deze kruisboogmechanismen werden gebruikt door de Khitan, een semi-nomadisch volk uit Binnen-Azië. Veel experts denken dat ook de Mongolen in die tijd kruisbogen gebruikten, maar archeologen hebben tot op heden nog geen vroege kruisboogonderdelen gevonden die dit zouden bewijzen.

Agaten armbescherming 907-1125 (Liao-dynastie)
In het midden van de foto: De valkenjacht was een populaire jachtmethode waarvoor speciaal getrainde roofvogels werden gebruikt, zoals valken en adelaars. Als de vogel zijn prooi eenmaal had gevangen, vloog hij terug nar de pols van de valkenier. Dankzij de armbescherming konden de snavel of de klauwen van de vogel de pols niet verwonden.


Zaai angst en terreur.

Als er ergens in een stad een afschuwelijke slachtpartij was aangericht, verspreidde dit bericht zich als een lopend vuurtje en zouden omringende volken zich eerder overgegeven. Hierdoor hoefden minder Mongoolse soldaten op het slagveld te sterven.




Links voor in de fotoBronzen wijnvat 1115-1234 (Jin-dynastie)
Het drinken van wijn kent een zeer lange geschiedenis in China en stamt uit de prehistorie. Druiven werden oorspronkelijk vanuit het Ouder Egypte naar China gebracht en duizenden jaren geleden begon men in Noord-China met et verbouwen van druiven.

Rechts achter in de fotoZwarte aardewerken yuhu “lentevaas”1115-1234 (Jin-dynastie)
Deze yuhu lentevaas is afkomstig uit een Jin-tombe. De peervormige vaas is de typische vorm van de Han-Chinezen en ontwikkelde zicht uit waterzuiveringsflessen die tijdens de Tang-dynastie (618-906) in tempels werden gebruikt. Tijdens de Song-dynastie (960-1279) kreeg de vaas zijn uiteindelijke vorm en deze wordt nog steeds gebruikt in China. De lange geschiedenis van de vaas toont aan hoe sterk en duurzaam oude Chinese tradities zijn.

Rechts voor in de fotoKoperen stempel van Du Tong 1115-1234 (Jin-dynastie)
Op deze stempel staat de tekst “stempel van Du Tong”. “Du Tong”was de naam van een militair officier uit de Jin-danastie. Uit de Militaire kronieken van de Jin-dynastie, die werden geschreven tijdens de Yuan-dynastie (1260-1368), wordt duidelijk hoe hooggeplaatst de eigenaar van het stempel was: “boven de commandant van het bataljon staat de opperbevelhebber, boven de opperbevelhebber staat Wan Hu, boven Wan Hu staat Du Tong”.



Zoek leuke kleren uit waarin je je goed voelt.
Trek ze niet meer uit.


 Love Danielle


* Als je dit blog via de mail ontvangt, dan adviseer ik je om het te lezen op het blog zelf en niet de verzonden versie. Op het blog zelf is het mooier en beter leesbaar. Blogspot kiest ervoor het gehele blog steeds aan je te zenden als je per email ingeschreven staat, ik kan hier niks aan veranderen.

** Klik op de foto om hem te vergroten.
** De teksten zijn afkomstig uit de tentoonstelling Genghis Khan.
























































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten