"We can not achieve our wildest dreams by remaining who we are"
Al heel lang speelde het idee door mijn hoofd om een blog te beginnen van mijn reisavonturen.
Reizen is een grote passie van mij en ik neem mijn herinneringen graag mee met me terug door ze vast te leggen op foto of film.

Als moeder van 3 en een hond in een niet standaard gezin vol humor en gekkigheid, maak je altijd wel wat mee.

Naast reizen, zijn we gek op cultuur en kunst en de wilde avonturen van onze hond Lola (My name is Lola).

Dus voor diegene die er al zolang naar verlangd hebben om mijn avonturen (en ook die van Lola) te lezen en foto's te zien: "A sparkle of Dani's world". Love Danielle

maandag 13 november 2017

Genghis Khan Deel 3.



Zwakke mensen zijn uit op wraak
Sterke mensen kunnen een ander vergeven
Slimme mensen die negeren








Tegenstander: De zuidelijke Song-dynastie, een enorme grootmacht die de heerschappij voerde over Zuid-China, de grootste bevolkingsgroep ooit door de Mongolen overwonnen.

Reden: Kublai had zijn invasie van de Song in 1260 laten varen vanwege de uitbraak van de burgeroorlog met Ariq Boke. Omdat de Song zijn oppermacht niet wilden erkennen, maakte Kublai af wat hij in 1252 begonnen was.
Belangrijkste gebeurtenis: De Mongolen hadden betere belegeringswapens nodig om over de hoog oprijzende muren en brede grachten rond de Song steden Xiangyang en Fancheng heen te komen. Kublai huurde twee belegeringsingenieurs van het II-kanaat in. Na bestudering van de vestingwerken van de Song ontwikkelden ze een wapen dat bekend zou worden als de katapult met contragewicht. Met dit nieuwe type katapult konden de Mongolen de stadsmuren relatief gemakkelijk vernietigen. Dit betekende een revolutionair andere benadering van belegeringsoorlogvoering. 
Uitkomst: China was gedurende 400 jaar in verschillende koninkrijken verdeelt geweest. Nadat de Mongolen de controle kregen over de Song-dynastie werd heel China herenigd onder één enkele leider: Kublai Khan.


Tegenstander: De Japanners. De krijgers uit Japan waren niet bekend met de tactieken en wapens die de Mongolen gebruikten. Hun leger was kleiner en hun commandanten waren zwakker.

Reden: In het begin van de jaren 1270 weigerde de Japanse leider om zich formeel te onderwerpen aan de Mongolen. De Mongolen begonnen in 1274 hun eerste militaire operatie om de Japanners tot onderwerping te dwingen, maar moesten hun invasie vanwege storm afbreken. In 1281 voeren ze weer uit richting Japan om de verovering te voltooien.
Belangrijkste gebeurtenis: De Mongolen beschikten over een vloot van duizenden schepen met ruim 140.000 soldaten, onder wie Chinese en Koreaanse scheepsbouwers en zeelui. De strijdmachten van Kublai waren twee maanden lang tekeergegaan tegen de Japanse verdediging toen ze weer werden getroffen door een tyfoon. Vermoedelijk verdronken rond 60.000 Mongoolse mankrachten en vele anderen werden door de Japanners vermoord in hun pogingen de kust te bereiken. De Japanners zagen de grote storm als een “goddelijke wind”, of kamikaze, die door de goden was gestuurd om ze te redden.
Uitkomst: De Mongolen keerden nooit meer terug naar Japan. Hun geduchte reputatie als onverwoestbare strijdkracht had flink te lijden onder deze militaire ramp.


Doodskisten met islamitisch schrift.
1260-1368 (Yuan-dynastie)

Deze bewerkte doodskiststeen is opgegraven in het district Ningcheng, Binnen-Mongolië. Deze werd oorspronkelijk boven op een islamitische graf gezet. Deze doodskiststeen is gemaakt van zandsteen waarin de woorden van een gebed en de leeftijd van de overledene zijn gebeiteld. Aan de ene kant van de steen staan de woorden “Mohammed is het orakel van Allah”. Aan de andere kant staat “Geen andere god, alleen Allah”.


Wit granieten nestoriaanse doodskiststeen met reliëfbeeld van lotusbloemen en wijnranken. 1260-1368 (Yuan-dynastie)

Deze doodskiststeen is versierd met een regel uit de Syrische versie van de bijbel. Het gekruiste lotuspatroon aan de voorkant is van boeddhistische oorsprong en geeft de samensmelting en aanpassingen van de Westerse en Oosterse culturen tijdens de Yuan-dynastie weer.

Nestoriaans christendomHet nestoriaans christendom was een christelijke stroming afkomstig van Nestoriaans, patriarch van Constantinopel tussen 428 en 431. Zijn zienswijzen werden door zijn tijdgenoten bekritiseerd, wat voor hem reden was om on 431 naar Syrië te verhuizen. Zijn ideeën verspreidden zich over heel West- en Centraal-Azië en bereikten rond 7e eeuw China.
Kublai zag het nestoriaans christendom als een manier om de banden met Europa aan te halen en stuurde een aantal christelijke gezanten naar het westen. Rabban bar Saoma was de bekendste onder hen. Kublai stuurde hem op pelgrimstocht naar Jeruzalem en uiteindelijk kwam hij in Europa terecht, waar hij ontmoetingen had met Edward I van Engeland en Filip IV van Frankrijk.




       
                                                     
Ondergang en erfenis.

Toen Genghis in 1162 geboren werd, was de Mongoolse stam onderling volledig verdeeld. Het leven op de steppen was onzeker en gevaarlijk: de ene Mongoolse clan vocht tegen de andere Mongoolse clan. Uiteindelijk betekende dit onvermogen om samen te kunnen werken ook de ondergang van de Mongolen.   
Gedurende de 14e eeuw brokkelde het Mongoolse  Rijk langzaam af. Strijd en geweld tussen de vier kanaten verzwakken het rijk, waardoor niet langer meer kon worden voldaan aan de eisen van toezicht en bestuur.      
Het III-kanaat viel in 1335 als eerste. De Yuan-dynastie volgde korte tijd later, in 1368. Sporen van Mongoolse macht bleven nog tot de 16e bestaan in de Gouden Horde en het kanaat van Changhai.    Maar daar eindigde het Mongoolse verhaal nog niet. De erfenis van de Mongolen verspreidde zich nog eeuwen lang over de hele wereld, van Mongolië tot Litouwen, van India tot Nederland.



En zo is er een eind gekomen aan de kleine serie over de tentoonstelling van Genghis Khan. Een prachtig verhaal over de Mongoolse geschiedenis die zijn weergave niet kent. Verwonderd over de wijsheid en de kennis die er in die tijd al was en hoe we die in ons tijdperk soms compleet vergeten zijn. Hoe komt dat vraag ik me dan af?



Spring af toe eens een gat in de lucht



Love Danielle


** Klik op de foto om hem te vergroten.

** Alle teksten zijn afkomstig uit de tentoonstelling van Genghis Khan.

** Met de museumkaart (https://www.museumkaart.nl/) heeft u gratis toegang tot het militair museum in Soest (https://www.nmm.nl/). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten