"We can not achieve our wildest dreams by remaining who we are"
Al heel lang speelde het idee door mijn hoofd om een blog te beginnen van mijn reisavonturen.
Reizen is een grote passie van mij en ik neem mijn herinneringen graag mee met me terug door ze vast te leggen op foto of film.

Als moeder van 3 en een hond in een niet standaard gezin vol humor en gekkigheid, maak je altijd wel wat mee.

Naast reizen, zijn we gek op cultuur en kunst en de wilde avonturen van onze hond Lola (My name is Lola).

Dus voor diegene die er al zolang naar verlangd hebben om mijn avonturen (en ook die van Lola) te lezen en foto's te zien: "A sparkle of Dani's world". Love Danielle

maandag 22 januari 2018

My name is Lola…..

 

Elke dag hou ik meer van je
Vandaag nog meer dan gister
En ietsje minder dan morgen


Hey hallo allemaal..daar was ik weer! 

Het ging best aardig met mij tot vandaag weer alles uit mijn billen liep.  Ik hoest niet meer zo erg, maar heb het nog steeds wel erg koud. Dus doe ik mijn truitje aan als ik naar buiten ga en kruip onder mijn dekentje als ik in huis ben.
 
Omdat ik zo onrustig was toen ik uit de kennel kwam en maar bleef blaffen, geven mijn bazen mij nu wat druppeltjes om wat rustiger te worden.
Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik op een gegeven moment ook de draad behoorlijk kwijt was……ik stond te huilen als een wolf voor het raam. Ik was zo onrustig dat ik bij elk geluid omhoog schoot en begon te blaffen. Jajaja..ik snap dat huisgenoten daar helemaal gek van worden. De boodschap is overgekomen!

Die druppeltjes zijn smerig, dus die ga ik echt niet nemen. Nou ja dus wel eigenlijk, want elke keer word ik gefopt met een lekker stukje vlees en voor ik het door heb is dat vlees inclusief druppels alweer in mijn keelgat. Tja wat zal ik zeggen…..ik ben een lekkerbekkie J

Mijn gedrag was door de maanden heen veranderd, was mijn bazin opgevallen. Ik kan mij alleen maar herinneren dat ik steeds meer buikpijn kreeg en ik daar chagrijnig van werd. Op het laatst rende ik mijn eigen staart maar achterna van ellende. Nu krijg ik ander voedsel en dat is lekkerrrrrrr! Vers vlees, met rijst en sperziebonen. Wel 3x keer per dag…oh dat is een feestje en ik lik mijn bak wel 3x uit. Geen buikpijn meer! Nou ja, vrijdag was een huisgenoot vergeten dat ik dat oude voedsel niet meer mocht hebben. Ik had al dat lekkere andere voedsel gehad, maar dat wist zij niet. Ik zei natuurlijk niks toen zij met die ton met brokken aan kwam zetten. 

Had ik dat nou maar wel gedaan L. Ik stortte mezelf op die brokken alsof ik in jaren niet had gegeten en halverwege had ik al spijt. Mijn buik deed pijn, ik ging met mijn kont over de vloer schuren, begon te bijten in mijn eigen poten…maar niks hielp. Dus maar weer afzien, chagrijnig zijn en het de volgende keer maar niet meer doen…..denk je dat het mij zal lukken?!! NAH…ik denk het ook niet.
 
Tegenwoordig moet ik mee op conditietraining, want ik heb behoorlijk wat ingeleverd tijdens mijn ziek zijn. Ik ga dan met mijn bazin op de fiets…nou ja ik fiets en zij loopt…oh nee ik loop zij fietstJ. Ik begin vol goede moed, maar halverwege moet ik toch echt wat rustiger aan doen. We gaan de goede kant op en ik vind het heerlijk om lekker te rennen. Maar dat stalen ros blijft altijd en eeuwig tussen mij en die andere schreeuwende hond instaan….dat is dan wel weer jammer.






















Zo laatst ook toen ik vrolijk kwam aanrennen en er een leuk klein zwart/wit hondje aankwam lopen met zijn baas. Ze zei niks tot ik er bijna voorbij was…ik schrok ervan! Ik schreeuwde terug en gooide mijn flank tegen het stalen ros aan. Ik sprong de andere kant weer op, het stalen ros begon te wankelen en ik dacht dat zowel het stalen ros en mijn bazin boven op mij zouden belanden. Oh jeetje marie dacht ik nog…ik spartelde wat en kreeg een ruk aan de riem. Het stalen ros kreeg ook een ruk, slingerde nog wat, maar met haar jarenlange ervaring om het stalen ros te temmen kwam hij weer in het juiste spoor….Gelukkig ik was niet geplet onder hen. Dan had ik helemaal niet meer kunnen slapen. Ik heb maar niet meer naar anderen geschreeuwd tijdens onze conditietraining, ook al schreeuwden ze wel naar mij. Ja ja zo maak je wat mee tijdens je workout. Hebben jullie dat ook?

Mijn bazin en mijn voetafdrukken in de modder!!







Verder voel ik me heel zielig en niet begrepen hier in huis…..
ik mag namelijk niet meer op de bank. Dat was eigenlijk al vanaf het begin af aan de regel, maar door mijn charmeoffensief lukte het mij toch om regelmatig naast mijn huisgenoten op de bank te kunnen kruipen. Daar hebben ze nu dus een stokje voor gestoken, de boefjes!
Ik moet aldoor in mijn mand en ze komen achter me aan als ik wel op de bank lig….je mag ook niks meer als puber tegenwoordig! Maar je snapt als zij naar boven gaan om te slapen waar ik dan ben………Juist op die bank. Lekker puhhhhh!



Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren.

Love Danielle






** Klik op de foto’s om ze beter te kunnen zien.
·       Wist je al dat Lola haar eigen Instagram account heeft? : My__name__is__Lola,  je kunt haar volgen als je dat leuk vindt! Verder kun je Lola volgen op haar eigen groep op Facebook: My name is Lola (https://www.facebook.com/groups/207626223143955/) 
en via mijn eigen facebookaccount: Danielle de Rie (https://www.facebook.com/profile.php?id=100008580364718).



maandag 15 januari 2018

Nicolaas de Rie ofwel Co
Hoe ging dat vroeger opa?

 
De kracht van doorzettingsvermogen is het vertrouwen hebben in jezelf.


Nicolaas de Rie (10-11-1935).
In deel 2 over het verhaal van mijn vader, schrijf ik over geloof, uitgaan en ruzie met je ouders. Hoe was dat vroeger en hoe wordt het vandaag de dag beleefd en ervaren door onszelf en onze kinderen. Nog geen twee generaties geleden lagen de kaarten toch wel heel anders op tafel in positieve als wel in negatieve zin. En ik denk dat dat ook de juiste manier van kijken is naar het verleden: “neem mee wat je prettig en leerzaam vond en laat achter wat je niet beviel”.  Verder zie je in dit blog vele foto's van de Beemster en Purmerend. Herken je waar en wat het is?

Vroeger moest je een week wachten voordat je erachter kwam dat al je foto’s mislukt waren J


Geloof.
Mijn vader is Rooms Katholiek opgevoed, maar komt nu niet meer in de kerk. Iedereen in zijn omgeving was Rooms Katholiek en over andere geloven werd niet gepraat bij hem thuis.
Alleen als je uit was geweest en zijn ouders vroegen of hij nog een meisje had ontmoet, werd de vraag gesteld of ze wel katholiek was.

Was ze niet katholiek, dan mocht het niet.
En zo zijn er veel grote liefdes verloren gegaan…maar is dat nu nog steeds niet zo in een andere context of andere cultuur?

Ook ik ben Rooms Katholiek opgevoed en ging elke zondag naar de kerk, ben gedoopt en heb de eerste communie en vormsel doorlopen. We waren zelfs één van de eerste meisjes die misdienette mochten zijn in de kerk. Dat was daarvoor alleen weggelegd voor jongens, maar we hadden een zeer geëmancipeerde pastoor die zelfs Jos Brink (Homofiel en bekend Nederlander) uitnodigde om de preek voor te gaan in de mis. Toch kan ik niet anders zeggen dat de kerkgang vele leuke herinneringen bij mij heeft achter gelaten. De zondagsschool waar je leuke dingen mocht doen, de gezelligheid bij het omkleden in je misdienaars kleding, dat je vanaf het altaar de kerk inkeek en zag wat daar gebeurde, het lange wachten met de voortgang met Pasen bij elke afbeelding van Jezus aan de muur, de stank van de wierook en de slok wijn die je dronk na de broodmaaltijd op het altaar….Je werd hier zo misslijk van! Maar alles in een meer ongedwongen sfeer dan vroeger en daardoor was het waarschijnlijk leuk. Echter heb ik mijn kinderen niet Rooms Katholiek opgevoed, maar hen alleen de normen en waarden, de verhalen van de bijbel, etc. bijgebracht. Ook van andere culturen en geloven. Waarom? Toen ik ouder werd en andere ervaringen met de kerk en de mens kreeg, veranderde ook mijn gevoel voor het geloof.

Ik geloof nu gewoon op mijn manier en mijn kinderen mogen dat ook lekker op hun manier doen met respect voor hun medemens.

In het dorp waar mijn vader woonde en de stad ernaast, waren geen islamitische of donkere mensen. Mijn vader wist van het bestaan niet af. Ondanks dat ze één van de eersten waren in de straat met een televisie in begin ’50 jaren. Ook dit werd allemaal niet vertoond op tv. Mijn vader is in een tijdgeest opgegroeid dat er heel negatief over “buitenlanders en donkere mensen “ werd gesproken….was het de angst voor het onbekende?!  Toch ben ik daar mijn eigen weg ingegaan en heb ik me niks van de tijdgeest van mijn vader aangetrokken..ik denk dat mijn vader dat af en toe best moeilijk heeft gevonden zo’n rebelse dochter.

In de tijd van mijn vader moest je elke dag naar de kerk als je op de lagere school zat en als je werkte alleen op zondag. Verder moest je 1 keer in de maand te biecht bij de pastoor en vaak verzon hij maar wat. Op zondag ging de collectezak rond en dan moest je daar wat geld in doen. Hij ging niet naar de zondagsschool en hij weet ook niet of die er was. Wel moesten ze voor het eten bidden en als je ging slapen op je knieën voor je bed met de rozenkrans in je hand een gebedje doen.

Verder vertelde hij dat ze altijd in de wintermaanden voor het slapengaan een lepel levertraan kregen met een schep suiker na. Ze poetsten hun tanden niet, want ze hadden in die tijd nog geen tandenborstel of tandpasta. Het resultaat was dat hij wolf in de mond had. Dit is een ziekte in je gebit, waar je een slecht gebit van krijgt. Hij had nog weinig tanden over toen hij met mijn moeder trouwde. Hij wilde ook nooit lachen op foto’s, omdat hij zich schaamde voor zijn gebit. Voor zijn trouwen heeft hij een kunstgebit genomen, hij was toen 27 jaar.
Ik ben blij dat ik alleen vitamine D druppels in de winter kreeg..oefff ik moet er toch niet aandenken om een hap levertraan naar binnen te gieten.

Lang leve de vitamine capsules J!


Ook was er geen douche in die tijd en moest je je wassen met een teiltje water om de dag. In het weekend hoefde je je niet te wassen, want dan werkte je niet. Waarom was dat zo?. Mijn vader zei: “ik denk dat ze dan dachten dat je niet zweette als je niet werkte”. Je moest je ook wassen in de keuken, open en bloot, waar al je broers en zussen langs liepen. Dit was niet prettig. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat je als puber er niet op zat te wachten om met je billen bloot te gaan in de keuken. 
Hoe was dat bij jullie thuis?

Mijn kinderen douchen elke dag en vinden dat heel normaal. Ik kan me herinneren dat ik elke avond gewassen werd en 1 keer in de week op zaterdag gingen we in bad. Zo’n oranje plastic zitbad…we vonden het geweldig! Wat zijn de tijden toch snel veranderd…..
Nu heeft elk huis een douche, maar vroeger had geen enkel huis een douche of bad. Toen mijn vader 15 jaar was kwam er een badhuis in Purmerend. Hij mocht daar dan 1 keer per week heen, want het koste geld. Net als op de camping met je handdoek onder je arm J.


Uitgaansleven, welke muziek vond hij leuk en welke kleren droeg mijn opa toen hij jong was.

Mijn opa ging veel uit, vanaf zijn 14e jaar. Iedereen deed dat en het was normaal. Je dronk en rookte om er bij te horen.  En dan legde hij mijn zus en mij zoveel regels op!!! HAHA, de omgekeerde wereld. Natuurlijk waren de tijden iets veranderd, maar toch….

Hij had een hele vriendenploeg, maar ging nooit uit met zijn broers of zussen.
Toen hij 14 jaar was, ging hij uit op de Koemarkt in Purmerend. Later toen hij een bromfiets had, reed hij naar de Heerhugowaard om te gaan stappen in de “Heilige berg”.  Toen hij 18 jaar was en zijn rijbewijs had, huurden ze vaak een auto samen met zijn vrienden. Ze reden dan met een hele vriendenploeg naar de Heerhugowaard.
Ook bezocht hij graag de kermissen vanaf zijn 14e jaar. Dat vond hij heel leuk en gezellig. Hij was een echte ladiesmen volgens mijn oma. Als je zijn naam noemde (en nog steeds) weten ze precies wie hij is. Hij hield van gezelligheid, iets ondernemen en humor. Aangevuld met een biertje en een sigaret. Hoe klein de wereld nog was….vandaag de dag ga je op zuipvakantie of naar festivals. Toen was de rit op je brommer al spannend genoeg….het heeft toch wel wat die simpelheid en de saamhorigheid met elkaar. Of was er toen ook al zoveel ontevredenheid, frustratie en jaloezie?
Mijn vader was en is nog steeds gek van Rock&Roll muziek en danste er graag op los. Hij droeg Rock&Roll kleding met veel kleur. Hij was gek op kleur en aparte kleding. Een plusfour broek, gestreepte of ruitjes pakken en leuke kleurige sokken. Hij was zijn tijd ver vooruit en durfde anders te zijn. Ook al deed hij dat allemaal niet meer toen ik opgroeide, heeft hij dat toch genetisch doorgegeven. Ik zie het bij mezelf, maar ook bij mijn kinderen..we houden van apart en niet standaard. Dat kunstenaarsbloed hebben we dan toch van hem……..jammer dat hij het heeft weggestopt door de jaren heen. Toch hoorde ik laatst dat hij nu naar een creatieve club gaat en daar fanatiek bezig is. GO DADDY!

Mijn vader genoot van het leven, want thuis vond hij die gezelligheid niet.
V.l.n.r.; Mijn vader en zijn vriend Dirk (1956), mijn vaders vriend Jan (1962), mijn opa met twee andere vrouwen.



Ruzie met je ouders.

Mijn vader zei dat hij altijd ruzie had met zijn ouders, want ze begrepen hem niet. Voor zijn gevoel was er nooit tijd voor de kinderen, alleen voor de zaak. Hij vond het thuis kil en ongezellig. Er werd nooit gesproken over dingen en er was geen begrip of begeleiding. Ook niet toen hij van huis was weggelopen of dat zijn broertje van 7 jaar overleed.
 Zijn broertje was overreden door een vrachtwagen toen hij op de straat aan het spelen was. Hij was zelf 14 jaar en toen hij thuis kwam van zijn werk, werd er medegedeeld dat zijn broertje was verongelukt. Er mocht niet overgepraat worden en er is ook nooit overgepraat in de jaren erna. Al zijn broers en zussen vinden het ook moeilijk om erover te praten, nog steeds. Eigenlijk werd alles weggeveegd van tafel, een eenrichtingsverkeer zegt mijn opa. Ik was hier wel verbaasd over en vroeg of ze onderling (broers & zussen) er niet over hadden gepraat bijvoorbeeld ’s avonds in bed met elkaar. Het is je broertje die er niet meer is. Ja, zei mijn vader, maar heel zachtjes en niet teveel. Hij wil het er ook niet meer overhebben en wordt vaag.

Verdriet mocht je niet laten zien zegt hij.
 
Mijn oma sloot ook altijd de deuren op de dag dat haar zoon Bertje was overleden. Niemand was dan welkom….als kind vond ik dit altijd raar en angstig!
En als je dan per ongeluk toch langs kwam als kind om even bij je oma te zijn, keek ze je aan en negeerde ze jou…….je was niet welkom. Dat gaf je als kleinkind wel een heel vreemd gevoel en ik begreep er niks van. Ik ben blij dat ik mijn kinderen heb bijgebracht dat je wel over je gevoelens mag praten en je er niet voor hoeft te schamen. Als ik zie wat voor sporen het in mijn vader heeft nagelaten…..Was het de tijdgeest of het gezin zelf? Je had zoveel steun aan elkaar kunnen hebben.
 V.l.n.r.; Mijn vaders ouders (1958), de bus van zijn vadersbedrijf, mijn vaders moeder en hijzelf.

We praten over de ruzie die hij met zijn ouders had.  Hij gaf aan dat hij vroeger de bussen van zijn vaders bedrijf moest schoonmaken. Hij had daar dan geen zin in, want het was al heel laat (23.00 uur) en dan verzon hij een smoesje. Alle kinderen moesten helpen en als je dat niet deed kreeg je met de stok. Hij was niet het enige kind dat stokslaag kreeg. Toch bleef hij proberen er onderuit te komen, want hij vond het niks. Wat een karaktertype was mijn vader toch!
De broers en zussen van mijn vader en een foto van het gehele gezin. De kleine baby is zijn overleden broertje.

Hij had ook een keer straf gehad samen met zijn zus Riet, maar ze wilden wel naar de kermis. Ze hadden geen zin om op hun kamer te blijven. Ze zijn toen via de regenpijp naar beneden geklommen en gelift naar de kermis in Hoorn. ’s Avonds zijn ze weer teruggegaan, gooiden een steentje tegen het ruit van de slaapkamer van zijn broer en zo klommen ze weer naar binnen. ’s Ochtends kregen ze op hun barst van hun vader. Ik vroeg of hun ouders hen dan niet hadden gemist of ongerust waren geweest. Hij wist het niet, misschien was zijn antwoord. Dat ging gewoon niet zo bij hun in het gezin.
Ik zou toch ongerust zijn als ouder als mijn kinderen niet meer in hun kamer waren. Je kon ook niet zoveel in die tijd, want wij hebben mobiele telefoons, hele social media netwerken, etc. Maar naar bed gaan en dan ’s ochtends kijken of ze er wel of niet waren….nee dat zou ik niet kunnen. Wel heerlijk om te horen wat voor boeven ze waren en hun ouders hun handen vol hadden aan hen. Tja…het heet opvoeden J Dus mijn vader moet ook niet raar hebben opgekeken toen mijn zus en ik het een en ander uitspookte…..zijn genetische bloed spoot tenslotte door onze aderen…
 
Wat ik raar vond om te horen is dat alles achteraf of veel later werd bestraft. Ik vroeg dit aan mijn vader. Hij zei dat het ook zo was als hij te laat thuis was in het weekend van stappen. Hij moest dan bijvoorbeeld 0.00 uur thuis zijn en was 0.30 uur thuis. Als dit op vrijdag was gebeurd, werd daar het hele weekend niet over gesproken. Als je dan maandagavond terug kwam van je werk werd je uitgescholden dat je te laat thuis was gekomen en je niet aan de afspraak had gehouden. Er werd niet gevraagd naar de reden waarom je te laat was.
Toen hij jonger was, werd hij veel geslagen met de klerenhanger. Overdag zei zijn moeder er niks van als hij iets gedaan had en ’s avonds als zijn vader thuis kwam, klaagde ze er dan over.  Zijn vader pakte dan een stok of een houtenklerenhanger en ging naar boven waar mijn vader sliep. Hij sloeg hem dan door de dekens heen helemaal bont en blauw.

Wat ging er dan door de hoofden van mijn ooms heen, want die lagen ook in datzelfde bed? Hebben zij ook menig blauwe plek opgelopen, omdat mijn opa missloeg en hen raakte?

 
Mijn vader was niet het enigste kind waar dit bij gebeurde…ook de anderen hebben de klerenhanger gevoeld. Zijn vader vroeg ook niet naar zijn kant van het verhaal of dat het wel echt gebeurd was, er werd meteen geslagen. Overleggen met zijn ouders kon niet. Ik vroeg hoe mijn vader dan reageerde toen hij ouder en sterker werd. Hij gaf aan dat het slaan eerst minder werd tot helemaal over en het toen alleen verbaal was met lelijke opmerkingen/woorden. Maar je haalde het niet in je hoofd om je vader tegen te spreken of hem te slaan. Hij was bang voor zijn vader. Hij vertelde dat het in meerdere gezinnen gebeurde en dat het geaccepteerd werd in de maatschappij.

Hij had geen respect voor zijn vader en voelde alleen maar angst voor hem.
V.l.n.r.; Mijn vader en moeder in hun huis (1963), mijn vaders trouwfoto, mijn vader met zijn eerste auto (1964).


De straffen die ze kregen bij mijn vader thuis waren:
·       Geslagen worden met de klerenhanger.
·       Geen eten. Deze straf was ongeveer tot je 14e/15e jaar.
·       Je werd naar buiten gestuurd en moest daar een lange tijd blijven.
·       Je werd vernederd, uitgescholden, etc.
·       Je mocht niet uit.


Uit mijn jeugd kan ik mij ook wel een aantal van deze straffen herinneren…neem je dit dan toch ongemerkt mee in de opvoeding van je eigen kinderen of doe je het omdat je niet beter weet? Gelukkig heb ik me er tot nu toe niet schuldig aangemaakt J






In het laatste blog van “Hoe ging dat vroeger opa?” komt in ieder geval seksuele voorlichting aanbod. Een spannend moment om daar met je vader over te praten, want als iets taboe was in die tijd.

Dus hou in de gaten wanneer het blog verschijnt!


Het overleden broertje van mijn vader...wat was hij lief!


De mooiste lach, heeft de meeste tranen verwerkt.
De mooiste ogen, verstoppen de meeste geheimen.
En het liefste hart, voelde de meeste pijn.


    Love Danielle.


·      ** Klik op de foto om hem beter te kunnen zien.
·      ** Foto’s zijn uit eigen archief, vereniging historisch purmerend (http://www.vereniginghistorischpurmerend.nl/) en internet


·      Op facebook Danielle de rie :https://www.facebook.com/profile.php?id=100008580364718 en instagram Danielle de Rie wordt je op de hoogte gehouden van de nieuweste ontwikkelingen op het blog en extra’s… Dus FOLLOW en meld je aan!!